Verzekering Tips


Overlijdensrisicoverzekering

Wat zijn de gevolgen van de kredietcrisis voor mijn levensverzekering?

Wie is er vandaag de dag nog zeker van zijn pensioen, zijn spaargeld en de waarde van zijn huis? In crisistijd vallen er heel wat zekerheden weg, maar hoe zit dat nu eigenlijk met je levensverzekering? Kun je er nog wel zeker van zijn dat het afgesproken bedrag daadwerkelijk aan het einde van de looptijd wordt uitgekeerd?

De zekerheid van een levensverzekering
Een levensverzekering wordt vaak afgesloten als onderdeel van een hypotheek, maar kan bijvoorbeeld ook worden afgesloten om te garanderen dat nabestaanden verzorgd achterblijven. Wie zo’n verzekering afsluit rekent er op dat op het afgesproken moment, bijvoorbeeld bij overlijden of aflopen van de hypotheek, een vast bedrag wordt uitgekeerd. Nu we ons al een tijdje in een kredietcrisis bevinden is het niet zo gek dat je je afvraagt of dit bedrag wel geheel zeker is. Het gaat vaak om grote bedragen en wanneer het uitkeringsmoment een overlijden betreft wil je er zeker van zijn dat je zaken op orde zijn.

De gevolgen van beleggen
De invloed die de kredietcrisis op je levensverzekering heeft is afhankelijk van of de verzekeringsmaatschappij de door jouw betaalde premie belegd. Wanneer dit het geval is kan de waarde van het tot nu toe opgebouwde kapitaal flink zijn gekelderd. Wanneer je de verzekering hebt afgesloten als onderdeel van een leefhypotheek kunnen de gevolgen hiervan tamelijk groot zijn. Het kan zo zijn dat je niet het bedrag bereikt dat nodig is om je hypotheek af te betalen.

Wat gebeurt er bij faillissement?
Helaas hebben we ervaren dat banken niet altijd overeind blijven tijdens een kredietcrisis. Wat nou als ook je verzekeringsmaatschappij niet langer opgewassen is tegen het zware economische klimaat? Ben je dan nog wel verzekerd? Het kapitaal dat je opbouwt kan helaas niet gegarandeerd worden, maar wanneer je verzekeringsmaatschappij faillissement zou moeten aanvragen zal De Nederlandsche Bank er alles aan doen om je verzekering en het tot dan toe opgebouwde kapitaal over te sluiten naar een andere maatschappij.

Kredietcrisis of niet, je doet er altijd goed aan om een weloverwogen keuze voor een verzekering te maken. Het is vaak -letterlijk en figuurlijk- een keuze voor het leven.

Tagged ,

johanddevries

About johanddevries

Vaste blogger bij Verzekering Tips. Veel ervaring in de verzekeringsbranche en heeft sinds 5 jaar zijn eigen advies bureau.

View all posts by johanddevries →

Related Posts

Leave a reply

Verzekeringen en Humor

advertentie op achterkant van de bus

Recente reacties

  • Jan: Mooie actie! Ga meteen ff kijken. View Post
  • Jeroen: Ja, daar ben ik wel achtergekomen. Fijne site dit, leuke artikelen.. View Post

Tweets van ons