Verzekering Tips


Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Is een verzekeraar verplicht mij te accepteren?

Door de talloze verzekeringen kan het voorkomen dat u door de bomen het bos even niet meer ziet. Er is  tegenwoordig vrijwel overal wel een verzekering voor te vinden, de één verplicht en de ander slechts optioneel. Binnen de verschillende verzekeringen bestaan fundamentele verschillen waar u van op de hoogte dient te zijn bij het afsluiten van een verzekering. Verzekeraars zijn namelijk in veel gevallen niet verplicht om u te accepteren, wat vervelende situaties kan opleveren.

Waar u op moet letten

Het eerste addertje onder het gras ligt bijvoorbeeld bij de autoverzekeringen. Deze verzekeraars zijn namelijk niet verplicht om u te accepteren. Zij zullen op basis van uw schade- en betalingsverleden, beoordelen of u in aanmerking komt bij de verzekeraar of niet. Indien u in het verleden regelmatig schade heeft gehad of problemen heeft gehad met de betaling, kan het dus voorkomen dat de verzekeraar u niet accepteert. In dit geval kunt u een poging wagen bij andere verzekeraars. Een dergelijke weigering moet overigens wel grondig worden gemotiveerd.

Uitzondering op de regel

Ziektekostenverzekeraars daarentegen vorming een uitzondering op de regel en zijn wel verplicht om u te accepteren voor de basisverzekering. Voor hen geldt namelijk de zogeheten acceptatieplicht. Men mag u niet afwijzen op grond van leeftijd, geslacht en/of gezondheidstoestand. Bovendien accepteren de meesteziektekostenverzekeraars u ook zonder selectie voor aanvullende verzekeringen. Er bestaat echter wel een uitzondering indien u fraude heeft gepleegd of de premie niet heeft betaald. In dat geval mag deverzekeraar u voor een periode van vijf jaar weigeren. U kunt dan echter wel terecht bij andere verzekeraars, omdat de acceptatieplicht voor hen wel blijft bestaan.

Bezwaar maken

Het feit dat u door een verzekeraar wordt geweigerd hoeft in de meeste gevallen niet te betekenen dat dit bij andere verzekeraars ook het geval is. U heeft bovendien het recht om naar een goede motivatie te vragen en, indien u het hier niet mee eens bent, heeft u de mogelijkheid om bezwaar te maken. Een goede argumentatie tezamen met een verklaring van bijvoorbeeld een arts kan in veel gevallen al het verschil maken.

Tagged ,

johanddevries

About johanddevries

Vaste blogger bij Verzekering Tips. Veel ervaring in de verzekeringsbranche en heeft sinds 5 jaar zijn eigen advies bureau.

View all posts by johanddevries →

Leave a reply

Verzekeringen en Humor

advertentie op achterkant van de bus

Recente reacties

  • Jan: Mooie actie! Ga meteen ff kijken. View Post
  • Jeroen: Ja, daar ben ik wel achtergekomen. Fijne site dit, leuke artikelen.. View Post

Tweets van ons