Verzekering Tips


Autoverzekering

Waar moet je als jongere rekening mee houden bij het afsluiten van een autoverzekering?

Je bent achttien jaar, hebt net je rijbewijs gehaald en van je eerst verdiende geld koop je een kleine auto. Na een zoektocht op internet naar een voordelige autoverzekering daalt je humeur tot het nulpunt nu je er achter komt wat je maandlasten zullen zijn. De kosten van de wegenbelasting voor een kleine benzineauto zijn vaak nog te overzien maar door je verzekeringspremie kunnen je maandlasten behoorlijk oplopen.

De verschillen in verzekeringspremie zijn enorm. De grote verzekeraars staan vaak als eerste genoemd als je je zoektocht naar een autoverzekering begint. Namen als  Independer of Ditzo pretenderen de goedkoopste te zijn maar zijn dit veelal niet. Als jongere is het verstandig je zoektocht te verbreden en meerdere vergelijkingen te maken. Lees eens verschillende forums en je zult erachter komen dat je bij de ene verzekeraar soms 100% meer betaalt dan bij de andere. Dit verschil is opmerkelijk omdat het in veel gevallen gaat om de verplichte dekking (Wa) die wettelijk is vastgelegd .

Waarom zijn die autoverzekering premieverschillen dan zo groot?

Het antwoord is divers. Schadelast en het inschatten van risico’s zijn de grootste redenen. Verzekeraars sturen op schadelast. Wanneer er in een bepaalde leeftijdscategorie een relatief hoge schadelast voorkomt wordt de premie verhoogd. Deze schadelast is bij geen enkele verzekeraar gelijk en hierdoor kunnen de grote verschillen in premie ontstaan.

Naast schadelast kijken verzekeraars naar leeftijd (rijervaring) en type auto. Als je veel ervaring in het verkeer hebt is de kans kleiner dat je schade maakt, zo redeneren verzekeraars. Door het opbouwen van korting door schadevrij te rijden kun je je premie verlagen. Het zal niemand verbazen dat het type auto van invloed is op de premie. Verzekeraars weten welke auto’s statistisch gezien een verhoogd risico met zich mee brengen en passen hier hun premies op aan.

Voordat je een auto aanschaft is het verstandig een gedegen onderzoek te doen naar je verzekeringspremie. Na het lezen van dit tekstje weet je hoe een verzekeraar de hoogte van zijn premie bepaalt en dat hierin dus grote verschillen ontstaan. De contractstermijn van een autoverzekering is meestal 1 jaar, mocht je er dus achter komen dat je bij je huidige verzekeraar teveel betaalt kun je na dat jaar de verzekering dagelijks opzeggen.

Tagged ,

Klaas Jan Stellema

About Klaas Jan Stellema

Klaas Jan Stellema is eigenaar van Polispark.nl. Polispark.nl maakt het voor jongeren betaalbaar om een autoverzekering af te sluiten.

View all posts by Klaas Jan Stellema →

Leave a reply

Verzekeringen en Humor

advertentie op achterkant van de bus

Recente reacties

  • Jan: Mooie actie! Ga meteen ff kijken. View Post
  • Jeroen: Ja, daar ben ik wel achtergekomen. Fijne site dit, leuke artikelen.. View Post

Tweets van ons