15 Zorgverzekering tips

Iedere inwoner van Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Nu hebben veel mensen de zorg daadwerkelijk hard nodig daar waar anderen zelden een beroep doen op hun zorgverzekering. Desalniettemin wilt u goed gedekt zijn en ook niet teveel kwijt zijn voor de zorgverzekering. Wij hebben hieronder een aantal tips voor u tijdens de zoektoch naar uw geschikte zorgverzekering.

Zorgverzekering tip 1 | Weet wat je zorgwensen zijn en wees kritisch op je huidige verzekering

Ieder jaar verandert het zorgpakket. Dekkingen vervallen en komen erbij. Zo verandert waarschijnlijk ook jouw huidige zorgverzekeraar zijn pakket jaarlijks. Het kan goed zijn dat jouw ideale dekking in het nieuwe jaar niet meer zo ideaal is. Er zijn veel zorgverzekeringen in de markt. Om snel een blik te krijgen op wat er veranderd is in je dekking is het verstandig om de zorgverzekering te vergelijken.

Zorgverzekering tip 2 | Aanvullend verzekeren ja of nee?

Ben je jong en vitaal en verwacht je het komende jaar weinig zorgkosten? Dan kan je overwegen om geen aanvullende verzekering af te sluiten. Probeer een inschatting te maken wat je daadwerkelijk gaat gebruiken aan zorg wat wordt vergoed vanuit je aanvullende dekking. Het kan namelijk voordeliger zijn om sommige kosten zelf te maken in plaats van daarvoor aanvullend verzekerd te zijn. Neem bijvoorbeeld de tandartsverzekering. Als je twee keer in het jaar voor een controle naar de tandarts gaat dan is dat zelf betalen veel goedkoper dan een aanvullende dekking voor de tandartsverzekering. Heb je na een tandartscontrole wel aanvullende behandelingen nodig? Dan is een aanvullende dekking wellicht wel handig. Het hangt allemaal af wat je eigen risico inschatting is op het komende jaar.

Zorgverzekering tip 3 | Ben je niet dubbel verzekerd?

Heb je een zorgverzekering die dekt voor het buitenland? Kijk eerst even of jij een doorlopende reisverzekering hebt die ook medische kosten in het buitenland vergoed. In dat geval is een aanvullende dekking voor zorg in het buitenland wellicht niet noodzakelijk. Let op dat de basisverzekering medische kosten in het buitenland vergoedt tot het Nederlandse tarief.

Zorgverzekering tip 4 | Verhoog het eigen risico

Het verplichte eigen risico in de zorg stijgt regelmatig. Het verplichte eigen risico in de zorg geldt voor iedereen. Als jij verwacht het aankomende jaar bijna geen zorgkosten te maken dan kan je ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Als je het eigen risico verhoogt dan geeft de zorgverzekeraar een korting op de zorgpremie. Kijk wel uit met het verhogen van het eigen risico. Als je namelijk wel geconfronteerd wordt met zorgkosten, dan moet je in een keer een groot bedrag betalen. Een tip is om alle kosten op de zorgpremie die je bespaart door het hoge eigen risico opzij te zetten. Als je dan toch nog zorgkosten maakt kan je gebruik maken van dit “spaarpotje”. Als je aan het einde van het jaar geen zorg hebt gebruikt dan heb je een mooi bedrag gespaard om wat leuks van te doen!

 Zorgverzekering tip 5 | Aansluiten bij een collectief verstandig? Vaak niet.

Aansluiten bij een zorgcollectief klinkt interessant. Gezamelijk een korting afdwingen bij de zorgverzekeraar en zo dus goedkoper uit zijn. Echter sluit een collectief vaak niet aan bij de individuele zorgwensen. Je bent dus snel oververzekerd bij een collectieve zorgverzekering. Je kiest snel voor een pakket dat meer vergoedt dan dat je nodig hebt. Het is aan te raden om eerst uit te zoeken wat de individuele zorgwensen zijn en op deze manier op zoek gaan naar een ideale verzekering. Heb je wel veel zorg nodig? Dan kan een collectief natuurlijk wel interessant zijn.

Zorgverzekering tip 6 | Zorgtoeslag aanvragen

Verdien jij niet al te veel? Dan heb jij misschien recht op zorgtoeslag. Met zorgtoeslag krijg jij elke maand een bedrag op je rekening waarmee je een gedeelte van jouw zorgverzekering kunt betalen. Er zijn diverse websites die een service aanbieden om zorgtoeslag aan te vragen. Hier vragen ze een eenmalig bedrag voor. Wij raden dit ten zeerste af. Het aanvragen van een zorgtoeslag is een simpel proces wat je kan regelen via de Belastingdienst via deze pagina Toeslagen aanvragen. Je hebt hiervoor een Digid nodig. Digid is jouw unieke inlogcode voor overheidswebsites. Deze kan je aanvragen via Digid.nl

Zorgverzekering tip 7 | Second opinion aanvragen bij dure behandeling

Moet jij een dure behandeling ondergaan, zoals bijvoorbeeld een implantaat laten zetten door de tandarts? Kijk dan bij verschillende tandartsen voor de kosten voor deze behandeling, vraag je tandarts voor een doorverwijzing. Er kan namelijk flink wat verschil zitten in tandartsen en de kosten voor een dergelijke behandeling.

Zorgverzekering tip 8 | Bewust met je medicijnen

Bij sommige medicijnen hoef je geen wettelijke eigen bijdrage te betalen, maar voor bepaalde medicijnen wel. Er zijn aanvullende verzekeringen beschikbaar welke een vergoeding geven voor de eigen bijdrage bij medicijnen die voorkomen in het Geneesmiddel Vergoeding Systeem (GVS). Deze vergoeding geldt voor de wettelijke eigen bijdrage en niet voor het eigen risico. Verzekeraars hebben een voorkeursbeleid als het gaat om medicijnen. Het kan dus voorkomen dat een verzekeraar een voorkeur geeft aan een bepaalt medicijn. Je hebt niet altijd een aanvullende dekking voor medicijnen nodig. Als je dit goed uitzoekt kun je besparen op de premie.

Zorgverzekering tip 9 | Jouw gezinssamenstelling op de zorgpolis

Het komt vaak voor dat gezinsleden allemaal samen op een polis willen. Dit is overzichtelijk en gemakkelijk als er betaald moet worden. Dit hoeft niet altijd goedkoper te zijn. Het kan zijn dat je partner bij een andere verzekeraar voordeliger uit is. Als er verschillende wensen bestaan voor de zorgverzekering tussen jou en je partner. Dan is het handiger om een aparte zorgverzekering af te sluiten die aansluit op ieders individuele wensen.

Zorgverzekering tip 10 | De juiste basisverzekering kiezen

Binnen de verplichte basisverzekering voor de zorg zijn er verschillen. Er bestaan ruwweg vier soorten: natura polis, resitutie polis, budget polis en combinatiepolis. De grootste verschillen liggen in de contracten die zorgverzekeraars hebben met zorgverleners. Alleen bij een zorgverlener waar een verzekeraar een contract mee heeft krijg je alle kosten vergoed. De contracten gelden alleen voor “planbare zorg” en niet voor spoedeisende gulp. De budget variant is de goedkoopste basisverzekering.

Zorgverzekering tip 11 | Premie direct betalen voor een heel jaar (3% korting)

Als je genoeg geld beschikbaar hebt is het verstandig om heel jouw premie te betalen voor het jaar in plaats van een maandelijkse betaling. Dit kan een korting van 3% opleveren. De premie wordt geind in januari.

Zorgverzekering tip 12 | Internetzorgverzekering afsluiten

Steeds meer verzekeraars regelen alles via internet en automatiseren processen. Hierdoor kunnen ze kosten besparen en derhalve een lagere premie aanbieden. Het valt aan te raden om te kijken naar diverse internetzorgverzekeraars.

Zorgverzekering tip 13 | Kleine ingrepen door de huisarts laten doen

Als je een ingreep door de huisarts laat doen betaal je geen eigen risico. Als je doorverwezen wordt naar het ziekenhuis betaal je dit eigen risico wel. Vraag altijd aan je huisarts of kleine ingrepen door hem of haar gedaan kunnen worden.

Zorgverzekering tip 14 | Maak je eigen risico op!

Als je aan het einde van het jaar nog zorg nodig hebt laat dit dan uitvoeren voor 31 december. Vanaf 1 januari begin je namelijk weer met een nieuw eigen risico.

Zorgverzekering tip 15 | Verzeker je kind onder de beste dekking

Kinderen tot 18 zijn gratis meeverzekerd. Onder welke verzekering moet je hem inschrijven? Het is aan te raden om het kind in te schrijven onder de verzekering met de meest uitgebreide dekking. Zo is het kind ook meeverzekerd voor deze uitgebreide dekking.